De sista inseglen. Den 13 juni 2007


"Oklart om sibbobeslutet hinner före midsommaren" är rubriken på en artikel i dagens nummer av Borgåbladet. Astrid Thors specialmedarbetare Stefan Svenfors säger här att det teoretiskt är möjligt att beslutsunderlaget är klart nästa måndag, vilket är en förutsättning för att ärendet skall kunna behandlas av statsrådet nästa vecka.

Yle Internytt har 16:46 publicerat en notis med rubriken "Tidtabellen för Sibbobeslutet klarnar". Yle skriver att regeringen enligt Astrid Thors specialmedarbetare Stefan Svenfors kommer att behandla marktvisten mellan Helsingfors och Sibbo på torsdag nästa vecka eller så därpå följande torsdag. Yle berättar vidare att justitiekanslerns kansli att ännu denna veckan kommer att ge utlåtanden om de besvär som lämnats in i ärendet. Jag undrar om det även gäller det senaste klagomålet gällande kommunindelningsutredarens rapport. Ur notisen framgår det vidare att det är Arto Sulonen vid inrikesministeriets kommunavdelning som bereder ärendet.

Eftersom domens dag närmar sig, börjar det vara dags att bryta de sista inseglen i fallet Sibbo. Jag hade gärna använt mera tid till att leta fram ytterligare bevismateriel, men nu får en del av bevisen läggas fram i efterskott, om så behövs. Ledande ministrars förefallande irrationella agerande och den otroliga klantigheten i Helsingfors förslag från den 21 juni ifjol kräver ytterligare förklaringar.

Jag har tidigare på denna blogg hävdat att det var de gröna som förutsatte att Helsingfors föreslog ett större område än vad man från Helsingfors sida ursprungligen hade planerat. Området som de gröna krävde motsvarar det större alternativet av de två förslag som Jussi Pajunen och Jan Vapaavuori presenterade för Markku Luoma och Christel Liljeström våren 2006. Enligt vad som upprepade gånger hävdats i Helsingin Sanomat hotade Pajunen och Vapaavuori att Helsingfors med statsrådets stöd skulle inkorporera det större området på 5000 ha, om Sibbo inte gick med på att "frivilligt" avstå från det mindre området på 3000 ha.

Även om kommunfullmäktige i Sibbo gått med på förslaget på ett ca 3000 ha stort område, hade enligt kommunidelningslagen någon behövt göra ett officiellt förslag till ny kommunindelning. I praktiken betyder det att Helsingfors stadsfullmäktige måste göra förslaget, vilket man även gjorde den 21 juni. Eftersom de gröna, som inte var helt införstådda eller invigda i planerna, inte gick med på att Helsingfors föreslog det mindre området, var Helsingfors stadsdirektör tvungen att i sista stund plocka fram ett förslag, som kom att visa sig vara ett katastrofalt hastverk. Det stora problemet för Helsingfors del var dock inte att förslaget var dåligt, utan att det inte fanns förutsättningar för att kommunfullmäktige i Sibbo skulle gå med på förslaget.

För att det skulle finnas lagliga förutsättningar för en annektering av 3000 ha eller mera måste fullmäktigen i Helsingfors, Sibbo och Vanda godkänna förslaget. Den svåra biten var naturligtvis Sibbo. Man kunde försöka locka med den mark som Helsingfors pantar på i Nickby och hota med sammanslagning av de nyländska landskapsförbunden, men dessa argument var inte nog i sig. Man kunde även, så som Kai Kalima, hota med att Helsingfors kan inkorporera hela Sibbo, men det hotet hade inte varit trovärdigt.

För att få kommunfullmäktige i Sibbo att acceptera Helsingfors förslag, planerade man således att hota med att på inrikesministeriets initiativ inkorporera ett större område, ifall Sibbo inte gick med på Helsingfors förslag. Då Pajunen och Vapaavuori avslöjade planerna för Luoma och Liljeström fanns det inga starka belägg för hotet. För att Sibbo verkligen skulle ta hotet på allvar, måste ledande ministrar uttala sitt stöd för annekteringen. Vanhanen och Heinäluoma torde relativt villigt ha uttalat sitt stöd, medan KSSR gav möjligheter att pressa Manninen att stöda en annektering. En dryg vecka före midsommaren hade socialdemokraternas representant i strukturgruppen Rakel Hiltunen och kommunminister Hannes Manninen kommit till ett hemligt förhandlingsresultat.

Ifall kommunfullmäktige i Sibbo hade gått med på Helsingfors förslag, hade inrikesministeriet, dvs minister Manninen, enligt kommunindelningslagen kunnat besluta om en ändring av kommunindelningen. Ärendet hade inte behövt gå till statsrådet och ministrarnas uttalade stöd för en annektering hade inte föranlett problem med jäv.

Då Helsingfors föreslog området på 5000 ha förbrukade staden sina förhandlingsargument. Det fanns inga förutsättningar för att Sibbo skulle godkänna en annektering och därmed inte heller lagliga förutsättningar för en inkorporering.

Bevis och argument för tolkningen ovan finns på olika ställen på denna blogg. För dem som så önskar kan jag ge närmare hänvisningar.

Vanhanen kräver att beslutet tas före midsommar! Där till meddelar Vanhanen, trots att han ämnar jäva sig, att han stöder en annektering. Helsingin Sanomat har på kvällen publicerat en anmärkningsvärd artikel med rubriken "Vanhanen ei halua vaarantaa Sipoo-päätöstä". Jag citerar ur artikeln:

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen sanoo tukeutuvansa Sipoo-kysymyksessä oikeuskansleri Paavo Nikulan ohjeistukseen. Nikula kehotti taannoin ministereitä pidättäytymään Sipoon rajansiirtoa koskevista kannanotoista, koska siinä olisi vaara tulla jääviksi.

Syynä on se, että Sipoo-päätös ei ole puhtaasti poliittinen, vaan myös hallinnollinen päätös.

"En ota sitä riskiä, että tehtäisiin valitus siitä, että jäävi henkilö on osallistunut päätöksentekoon", Vanhanen sanoi keskiviikkona. Vanhasen mukaan Sipoo-asiassa hallitus toimii tuomioistuimen roolissa. "Siitä tämä jääviys lähtee."

Normaalissa tuomioistuimessa tuomari ei voi etukäteen ottaa kantaa asiaan, josta on päättämässä.

Vanhanen korosti kannattavansa vahvasti sitä, että osa Sipoosta liitetään Helsinkiin.

Väitteisiin poliittisen vastuun pakoilusta hän vastasi, että "siitä ei voi olla kyse". Hän huomautti, että hän on muun muassa asuntomessuilla pitämässään puheessa luonnehtinut yksityiskohtaisesti, miten rajansiirto pitäisi toteuttaa. Näin hän katsoo olleensa aktiivinen prosessin vauhdittaja.

"Olen näyttänyt väriä, ja se on tiedossa."

Vanhanen sanoo, että Sipoo-päätöksen on tultava hallituksen käsittelyyn ennen juhannusta.

Dagens fråga (Päivän kysymys) i Helsingin Sanomat lyder "Saako iso kaupunki lohkaista maita naapurilta?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar