Domstolsbehandlingen får vänta. Den 13 december 2006

"Ministrar stod bakokm Helsingfors östexpansion" är rubriken bakom en artikel i dagens Hufvudstadsblad. Nyheten är inte helt ny, men bluffen som artikeln avslöjar har tidigare, vad jag vet, endast behandlats i en insändare. Bluffen var att Vanda stadsstyrelsemedlemmar på resa i Köpenhamn av styrelseordförande Tapani Mäkinen (saml.) informerades om att även Sfp-ministern Jan-Erik Enestam stod bakom en annektering. Det nya som Hufvudstadsbladet kommer med är att "ledande ministrar" inte bara stödde annekteringen, utan även ville ha ett snabbt beslut. Mäkinen, som förutom stadsstyrelseordförande är ordförande för Nylands förbunds landskapsstyrelse där även Pekka Myllyniemi (Sdp) är medlem, sade enligt Hbl vid fullmäktigemötet i Vanda i måndags följande:

Dessutom är det så att de ledande ministrarna med statsministern och finansministern i spetsen uppmanade politikerna i Helsingfors att agera snabbt. De ville ha ett beslut före midsommaren så att statsrådet skulle kunna behandla inkorporeringsansökan före riksdagsvalet.

Stämmer påståendet är ministrarna åtminstone medskyldiga till att Helsingfors stadsfullmäktige gjorde sitt beslut i annekteringsfrågan i brådskande ordning, vilket torde visa sig ha varit mot lagen. Jag har ställt mig frågan varför kommunminister Hannes Manninen för Helsingfors skull riskerat sitt ryckte genom att utse en utredningsman som fick en totalt orealistiskt kort tid på sig att göra en utredning. Utredningen var dömd från början att bli en låtsasutredning. Den visade sig bli en pinsam katastrof med plagiat av bl.a. Jussi Pajunens tal, Helsingfors stadsstyrelses utlåtande, OECD:s rapport och GNU FDL-licensierade Wikipedia. (Se Fatalt missförstånd. Den 9 december 2006.) I ljuset av Tapani Mäkinens uttalande ser det ut som om Manninen ville rätta till sitt och kollegernas eget misstag. Härvan växer.

12:00
Högsta fövaltningsdomstolen kommer inte att ta upp Sibbos besvär om utnämningen av utredninsgman Pekka Myllyniemi, berättar Yle Internytt. (Se även MTV3, HS.) I en senare notis noterar Yle Internytt även plagiatet i Myllyniemis rapport:

För en dryg vecka uppdagades att den rapport som Myllyniemi lade fram om markannekteringen innehåller långa textstycken som härstammar från Helsingfors stadskansli. Utredningen innehåller flera textstycken som är helt eller nästan identiska med Helsingfors utlåtande i frågan till Södra Finlands länsstyrelse.

Sibbos besvär bygger dock inte på det som kommit fram ur rapporten. Sibbo hade redan före Myllyniemis rapport officiellt överlämnades åt kommunministern lämnat in ett besvär där man kritiserade utnämnandet av en utredningsman som inte var politiskt obunden. Minister Manninen sade den 30 november att anklagelserna om Myllyniemis partiskhet var grova ("törkeä") och hävdade enligt Helsingin Sanomat att "tämä on loukkaavaa Sipoon kuntajohdon osalta". Misstankarna om jäv har senare visat sig vara befogade. Det torde vara uppenbart att Myllyniemi åtminstone moraliskt sett varit jävig och partisk. Om Myllyniemis motiv att ta emot en orimlig uppgift kan man bara spekulera, men jag skulle rekommendera Helsingforspolitikerna och ministrarna att vänta med att uttala sitt stöd för de redan nedlagda planerna på en järnväg från Esbo till Lojo.

Sibbos kommundirektör Markku Luoma sade till Yle att Högsta förvaltningsdomostolens utslag var väntat, men tillade att besväret ska användas på nytt efter att statsrådet har fattat sitt beslut i frågan. Vågar statsrådet fatta ett beslut i enlighet med kommunindelningsutredare Pekka Myllyniemis förslag, får vi se fram emot en mycket intressant rättsprocess.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar