Eftergiftspolitik. Den 16 februari 2009


Det är inte bara på denna blogg som uttrycket "Helsinki on tekemässa sipoot Espoolle" uppmärksammats. Tidningen Länsiväylä lyfte själv fram citatet av Nina Pelkonen i ett stort citat i artikeln "Espoo voidaan liittää pakolla Helsinkiin". Det är lätt att dra paralleller mellan fallet Sibbo och kravet på en sammanslagning av städerna i huvudstadsregionen, men det finns även väsentliga skillnader. En inkorporering av Esbo kan knappast motiveras med påståendet att metropolen hittills endast kunnat växa i två riktningar. Och en tvångsinkorporering av hela Esbo kan inte ske utan riksdagens godkännande.

Redan då kommunreformen diskuterades i början av år 2006 krävde Helsingforspolitiker att antalet kommuner i hela landet minskas. Enligt min bedömning handlade det inte bara om att man i Helsingfors inte ville stöda ekonomiskt svaga kommuner, utan man ville även ha ett redskap för sammanslagningar i Helsingforsregionen. När nu överborgmästare Jussi Pajunen upprepar kravet på en reducering av antalet kommuner i hela landet (se "Strategier. Den 4 februari 2009"), så torde det handla om en liknande strategi.

Justitieminister Tuja Brax (grön) hör till de ministrar som dementerat påståendet om att en sammanslagning av städerna i huvudstadsregionen kommer att skrivas in i regeringsprogrammet. Det är dock skäl att notera att inte heller Sibbo direkt funnits med i regeringsprogrammet, men lika väl torde ha ingått i de inofficiella överenskommelserna angående "metropolpolitiken". Till Helsingin Sanomat säger Brax dock att "hallitus ei kuitenkaan voi välttää vastuutaan, jos kuntaliitos osoittautuu järkeväksi". Vad är detta annat än ett ställningstagande för en tvångssammanslagning?

Kommunminister Mari Kiviniemi kan som centerpartistisk minister inte annat än ta avstånd från en tvångssammanslagning. Frågan är varför hon förespråkar en sammanslagning, då Esbo entydigt och enhälligt tagit avstånd från en sammanslagning av städerna i huvudstadsregionen. Enligt min uppfattning var det just för att Centern var emot tvångssammanslagningar som Kiviniemis föregångare Hannes Manninen gick in för att göra Sibbo till ett specialfall. Vad är det som hindrar att hela huvudstadesregionen nästa gång blir ett specialfall, då man år 2013 skall ta följande steg i kommunreformen? Om Manninen trodde att överborgmästaren skulle nöja sig med sydvästra Sibbo, så var han dock lika naiv som Storbritanniens premiärminister Neville Chamberlain, som efter Münchenavtalet 1938 hävadae att "freden är räddad i vår tid". Naiva var Esbopolitikerna även då de i maj 2006 undertecknade samarbetsavtalet, enligt vilket Sibbos västra delar skulle anslutas till "huvudstadsregionen".


Fallet Sibbo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar