Ekonomisk uppgörelse. Den 13 januari 2009


Liksom jag har noterat i gårdagens blogginlägg publicerade Yle Mellannyland igår en notis med rubriken "Förändringarna små i Västerkulla-kilen".Yle Pääkaupunkiseutu publicerade en motsvarande notis under rubriken "Ei riitaa Västerkullan kiilasta". Notisen gäller uttryckligen den ekonomiska uppgörelsen mellan Vanda och Helsingfors. Jag citerar ur notisen:

>>Tuoreen selvityksen mukaan alueella sijaitsevat kahdeksan kiinteistöä jäävät alueliitoksen jälkeenkin Vantaan kaupungin omistukseen, koska mikään niistä ei palvele pääsääntöisesti liitosaluetta.

Vantaalle kuuluvaa omaisuutta Västerkullassa on vain yhden tien katuvalaistus.<<

Själva inkorporeringen föranledde minsann motstånd i Vanda. Kanske hade motsståndet varit mindre om kopplingen mellan överlåtelsen av "Västerkullakilen" och statens finansiering av Ringbanan varit allmänt känd. Jag återger här slutet på notisen:

>>Helsingin ja Vantaan kuntarajan muutos on sujunut ilman suurempaa kitkaa, vaikka vielä asian valmisteluvaiheessa Västerkullan liitosta vastustettiinkin 1 600 nimen adressilla. Helsingin ja Sipoon alueluovutuksen kustannuserimielisyyksiä sen sijaan ratkotaan hallinto-oikeudessa.<<

Helsingin Sanomat skrev i ledaren "Helsingin alueliitosesitys on tyly mutta perusteltu" den 22 juni 2006 följande:

>>Helsingin johtavat virkamiehet ja luottamushenkilöt osoittavat oivaa pelisilmää esittäessään valtioneuvostolle alueliitosta Sipoon kanssa. Siihen on erinomainen hetki juuri nyt, kun kunta- ja palvelurakenneuudistus näyttää jäävän tuloksiltaan vaatimattomaksi. Uudistusta vetävälle keskustalaiselle kuntaministerille Hannes Manniselle on tärkeää näyttää, että edes jollain osa-alueella edetään lupausten mukaisesti. Pääkaupunkiseudulle on annettu oma erikoisasema uudistuksessa ja lupausta ollaan nyt toteuttamassa. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) on ilmoittanut tukevansa hanketta. Valtiovarainministeri ja Sdp:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma on sen myös hyväksynyt, kun varmuus Vantaan suostumuksesta saatiin.<<

Finansministern godkände inkorporeringen när det stod klart att Vanda går med på att avstå från området söder om Österleden. Uppgörelsen verkar ha varit viktig. För att få Vanda att avstå från Västerkullakilen lovade man bl.a. pengar för Ringbanan.


Fallet Sibbo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar