Gemensam generalplan. Den 11 december 2007


I lokalnytt i Radio Vega Östnyland ingick på morgonen ett inslag om HFD:s beslut om Sibboannekteringen. Samtidigt har Yle publicerat en notis med rubriken "Sibbofrågan i HFD först nästa år". Jag citerar ur notisen:
Högsta förvaltningsdomstolen fattar sitt beslut om sydvästra Sibbos framtid först i början av nästa år. Beslutet dröjer, eftersom det ännu finns många saker som bör utredas innan ett beslut kan fattas.
I Sibbo fortsätter kampen för den egna kommunen. Kommunstyrelseordförande Christel Liljeström vågar fortfarande tro på en seger i marktvisten.
Sibbo anser att det är frågan om ett prejudikat.
Varför skulle man i Sibbo inte tro på en seger i marktvisten? Fallet Sibbo har bjudit på en rad skandaler, men den största sensationen vore nog om Högsta förvaltningsdomstolen godkände statsrådets gränsbeslut. Liljeström har visserligen rätt då hon i inslaget säger att det inte är lätt att gå mot statsrådet, men sällan har det i ett fall funnits så många materiella och formella fel att besvära sig över som då det gäller statsrådets Sibbobeslut. Dessutom var Sibbobeslutet inte ett uttryck för ministrarnas maktfullkomlighet, utan snarare en symptom på svaga partiledare, som inte vågar gå emot lokalpolitiker från staden Helsingfors. Speciellt från Sfp:s sida skulle jag förvänta mig en större segervisshet. Nu utnyttjar den tidigare "oppositionen" i Sibbo annekteringshotet för att befästa Sibbos nya koncensuspolitik, som går ut på en kraftig tillväxt till priset av demokratisk insyn.

Taloussanomat har publicerat en artikel med rubriken "Rakennusliikkeet moittivat kaavoittajia". Jag citerar ur artikeln:
Kohtuuhintaisten asuntojen puute johtuu kaupunkien tonttipolitiikasta ja virkamiesten vitkastelusta.
Rakentajien mielestä tilanne on pahin Helsingissä. Kaupunki pyytää tonteista kiskurihintoja ja kuhnii kaavoituksessa.
Suomen suurimman rakennusliikkeen YIT Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Ilpo Jalasjoki sanoo, että rakennusliike joutuu Helsingissä elämään kädestä suuhun tilanteessa.
– Meillä olisi maa-alueita ja tonttivarauksia vaikka kuinka paljon. Suurin osa olisi tarkoitettu asutukseen. Kaavoitus kestää kuitenkin entistä pidempään. Tilanteessa on jotain outoa.
Det ovanciterade uttalandet föranleddes av Lauri Tarastis rapport, som officiellt överlämnades igår. Tarasti föreslår en gemensam generalplan för huvudstadsregionen. Vad som menas med en "gemensam generalplan" torde vara att generalplanen för huvudstadsregionens fyra städer skulle göras upp gemensamt, vilket skulle ge Helsingfors störra makt över planeringen i hela regionen. En förenad generalplan hittar man redan på hemsidan för Greater Helsinki Vision 2050. (Se bilden ovan.) Problemet är här ur Helsingfors synvinkel inte minst Västerkulla och Västersundom, som består av naturskyddsområden och rekreationsmark. En möjlig förlängning av metrolinjen har endast markerats med en pil, medan Heli-banan ritats ut, liksomflera andra planerade järnvägs- och metrolinjer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar