Intervjuer med Vapaavuori. Den 4 juni 2007

MTV3 har på morgonen publicerat en notis med rubriken "Vapaavuori: Sipoo-päätös jo ennen juhannusta". Bostadsminister Jan Vapaavuori intervjuades på morgonen i programmet Huomenta Suomi. Andra delen av intervjun efter nyhetssändningen 8:00 handlar huvudsakligen om Sibbofrågan. I intervjun säger Vapaavuori att statsrådet, enligt hans uppfattning, kommer att behandla frågan om partiell kommunsammanslagning före midsommaren. Han tillägger dock att beslutet "i varje fall" kommer att fattas under detta år, men "förhoppligen före midsommar".

Det finns en viss logik i att ta beslutet före midsommar. I 12 § i kommunindelningslagen heter det att "Beslut om ändring i kommunindelningen skall fattas före juni månads utgång under det föregående året." Ändå tippar jag att Vapaavuoris påstående om ett "Sibbobeslut redan före midsommar" mera handlar om förhoppningar än om vetskap.

Vapaavuori är idag även gäst i Radio Vegas Måndagsintervjun. Även här uttalar sig bostadsministern i Sibbofrågan. Bl.a. svarar han "absolut" på frågan om han är lika mycket för en annektering nu som han var som stadsstyrelsemedlem. Lyssna på intervjun.

Nästa vecka förväntas bostadsminister Jan Vapaavuori komma på officiellt besök till Sibbo. Bostadsministerns senaste uttalanden torde inte öka hans popularitet. Man kunde kanske ge Vapaavuori en viss respekt för hans ståndaktighet, men jag undrar hur korrekt det är att en minister först konstateras vara jävig att deltaga i statsrådets beslutfattande i frågan och sedan fortsätter att komma med klara ställningstaganden. Om Vapaavuori inte redan konstaterats jävig, så skulle han inte kunna uttala sig i Sibbofrågan.

Idag har flera medier förmedlat nyheten att bostadsproduktionen i huvudstadsregionen varit rekordlåg ifjol. Det var med anledning av den låga bostadsproduktionen i huvudstadsregionen som den tidigare bostadsministern Hannes Manninen - eller var det kanske kommunminister Hannes Manninen - hotade med tvångsåtgärder. Annekteringen av sydvästra Sibbo skall åtminstone delvis ses som ett resultat av Manninens (och Matti Vanhanens) hot. En ökad bostadsproduktion kräver obekväma beslut av lokalpolitiker och sådana vill speciellt stadsplaneringsnämndens medlemmar undvika. Det är lättare att planera på grannens område, där det inte bor egna väljare. Den relativt låga bostadsproduktionen beror dock endast delvis på brist på tomtmark.

Ordföranden för kommunstyrelsen i Sibbo Christel Liljeström har på sin blogg kommenterat Vapaavuoris uttalade uppfattning att Sibbofrågan avgörs före midsommaren. Liljeström undrar om det ens är bekräftat vilken minister som skall bereda ärendet och vet berätta att "ingen framställan eller uppgiftsförordning" ännu har landat på migrations- och europaminister Astrid Thors arbetsbord. Liljeström skriver vidare att hon hört att "Samlingspartiet håller på att binda sina ministrars händer". Jag undrar om detta verkligen kan gälla Sibbofrågan. Om ministrarna har bundna händer, så är de enligt min uppfattning även jäviga att ta ställningt till annekteringsförslagens laglighet. Men ingen tycks veta hur lagen skall tolkas i Sibbofallet.

Christel Liljeström berättar i sitt blogginlägg att hon tagit en titt på kommunindelningslagen. Det borde även Jan Vapaavuori göra, eller det borde han ha gjort för ett år sedan. I en kolumn med rubrioken "Pari Sanaa Sipoo-kysymyksen moraalista" i Helsingin Uutiset skrev Vapavuori den 7 juli ifjol följande:

Eduskunnan yhteisesti hyväksymä kuntajakolaki lähtee siitä, että riittävän suuren yleisen edun sitä vaatiessa osakuntaliitos voidaan toteuttaa myös kunnan tahdon vastaisesti.

Här misstar sig Vapaavuori fatalt. Sedan 1998 utgör inga "tillräckliga allmänna fördelar" någon laglig grund för en ändring av kommunindelningen, vilket speciellt Toivo Pihlajaniemi har understrukit. De särskilt vägande skäl som kan möjliggöra en inkorporering av ett större område mot en kommuns vilja är enligt 5 § i kommunindelningslag 19.12.1997/1196 uttryckligen de som specifieras i 3 §. Frågan är om kommunminister Hannes Manninen medvetet missledde Helsingforspolitikerna eller om Manninen tillsammans med Helsingfors försökte lura Sibbo. Här kunde den bristfälliga informationen på inrikesministeriets webbplats, som jag påtalade i gårdagens blogginlägg, ha haft en funktion. Ett alternativ är att inte heller Manninen, under vars beredning tre kommundelssammanslagningar förverkligats, kände till de lagliga förutsättningarna för ändringar i kommunindelningen.

Christel Liljeström har på kvällen publicerat ett nytt blogginlägg, det andra för idag. Rubriken är "Höjden av dålig förvaltning". Ärendet är naturligtvis betydelsefullt. Jag citerar det första stycket i inlägget:

Nu är jag allvarligt orolig. Budet går att "någon" minister skall föredra annekteringen positivt till statsrådet på onsdagen innan midsommar. Vilken minister –det sägs inte rakt ut, men man säger att ärendet inte tillåts beredas av Thors.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar