Ovisshet. Den 6 januari 2008


Helsingin Sanomat har publicerat en insändare med rubriken "Nyt Helsingiltä odotetaan käytännön toimia Itäsalmessa" av Paula Hiidenuhma-Valtonen, som är kommunfullmäktigeledamot i Sibbo och ordförande för den nybildade föreningen Itäsalmen Kokoomus. Jag återger här det första stycket i insändaren:

Sipoon lounainen osa liitetään Helsinkiin – näin se on. Itäsalmessa ollaan kuitenkin huolissaan. Emme tiedä, mihin kouluun lapsemme syksyllä menevät. Emme tiedä, miten julkinen liikenne toimii. Emme tiedä, miten terveydenhuollon palvelut järjestyvät tai miten Itäsalmen kehittämisen suunnittelu käynnistyy.

För de Östersundombor och andra i sydvästra Sibbo som lider av ovissheten är det föga tröstande att en jävig domare ger anledning att kräva att HFD återtar sitt Sibbobeslut. Helsingfors kommer nog att ta hand om sina nya invånare, om inte annars så för att tysta kritiken och rädda ansikten. Hur planeringen av området inleds vet väl ingen. Mycket beror på vad man kommer fram till i utredningen om HELI-banan. Före resultatet av den utredningen läckt till Helsingfors stadsplaneringskontor, torde ingenting göras. Ett litet steg har man dock kommit på vägen när Helsingfors på sina specialsidor för inkorporeringen nu medger att det finns utmaningar:

Terrängen har skarpa drag och det mesta av stränderna utgör våtmark som är svår att gestalta. Där finns Naturaområde, kulturhistoriskt värdefulla miljöer och grundvattenområden. Detta gör planläggningen och byggandet till en utmaning.

Huvudnyheten på paradsidan i dagens nummer av gratistidningen Helsingin uutiset har rubriken "Helsinki kummastelee Vantaan puheita Ala-Tikkurilan alueneuvotteluista". Förhandlingarna om Nedre Dickursby handlar i själva verket även om förhandlingar om Västerkulla och Västersundom, som fortfarande efter en annektering skiljer åt sydvästra Sibbo från (det övriga) Helsingfors. Märkligt nog nämner tidningen denna gång inte att det skulle handla om byteshandel. Helsingfors biträdande stadsdirektör Hannu Penttilä vill inte till Helsingin uutiset medge att han skulle känna till att det förts några förhandlingar. Artiklarna om Nedre Dickursby finns även på den digitala upplagan av dagens Vantaan Sanomat under temat "Metropoli". Av någon anledning finns artiklarna inte på den tryckta upplagan.

Tags: | Edit Tags

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar