Spökskrivaren. Den 4 december 2006

Nyheten har ännu inte läckt ut, eller åtminstone inte publicerats i medierna. Nyheten är alltså att det ser ut som om Helsingfors stadsdirektör har författat delar av kommunindelningsutredare Pekka Myllyniemis rapport. (Jag säger "ser ut som", jag antyder inte att så nödvändigtvis är fallet.) Åtminstone har samma spökskrivare skrivit så väl Jussi Pajunens anföranden som rader Myllyniemis rapport. (Se Misstankar om jäv. Den 1 december 2006.) I morgon kanske bomben detonerar.


Nylands landskapsförbund är en klubb för bäste bröder. Och bäste bror utredningsmannen och hans bröder har kompisar bland socialdemokrater och samlingspartister i Helsingfors, kanske även i regeringen. Men nu har inte den vänstra handen vetat vad den högra handen gjort. För stadsdirektören ser det inte bra ut. Men statsministern kan kanske dra en lättnadens suck. Sibbofrågan måste bordläggas och då gör det ingenting att han gjort sig jäviga.


Söndagens Vantaan Sanomat/ Helsingin Uutiset innehåller en kort intervju med Helsingfors stadsdireltör Jussi Pajunen. Rubriken är "Alkupalat Sipoosta" och underrubriken lyder "Helsingin johto uskoo pääruoankin olevan tulossa". Jussi Pajunen lär nog inte ens få någon aptitretare. Månne han redan har insett att han gjort bort sig, ännu en gång? Kanske hoppas han fåfängt att spökskrivarens spår inte skall uppenbara sig i Myllyniemis rapport.


Helsingforsledningen hade väl fått se rapporten i förväg, men då hade den kanske redan gått i tryck... Åtminstone lär man ha känt till Myllyniemis förslag före det blev offentligt. En som även kan ha sett rapporten i förväg är kommunminister Manninen, som genast efter Helsingfors stadsfullmäktiges möte den 29 november meddelade att det utlåtande som fullmäktige formulerade om inkorporeringsförslag är betydelselöst. (Se Hbl 29.11.2006.) Vid den officiella överlämningen av utredningen tackade ministern utredningsmannen för den 61 sidor långa rapportens höga kvalitet. Det var kanske lite för mycket sagt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar