Svenska Yle släppte nyheten. Den 7 december 2006

7:00
Yle Internytt har förmedlat nyheten om att delar av kommunindelningsutredare Pekka Myllyniemis rapport härstammar från Helsingfors stadskansli. Se "Sibborapport = Helsingforsutlåtande". Yle Internytt berättar även att kommunstyrelsen i Sibbo, som samlades på tisdag, återtar sitt beslut om att omedelbart lämna in en ansökan om medlemsskap i Nylands förbund. (Se "Sibbo inte ännu medlem i Nylands förbund".)

Kommunminister Hannes Manninen, Helsingfors stadsstyrelses ordförande Jan Vapaavuori och Sibbo kommundirektör Markku Luoma har i Radio Vega kommenterat nyheten om att Helsingfors stads ledning har skrivit delar av Myllyniemis rapport. Se (hör) audioclip 1 och audioclip 2.

Adressen för denna blogg är http://360.yahoo.com/wadenstrom. Blogginläggen om fallet Sibbo finns även samlade på adressen http://www.wadenstrom.net/sibbo.htm.


22:00
I morgondagens Hufvudstadsblad torde ingå en artikel med rubriken "Utredningsman plagierar Pajunens tal i sin rapport". Tidningen skriver:

Ord för ord finns delar av ett tal som stadsdirektör Jussi Pajunens höll i fullmäktige återgivet i utredningsman Pekka Myllyniemis Sibboutredning.
Jämförelsen mellan stadsfullmäktiges diskussionsprotokoll och Pekka Myllyniemis utredning ger inte rum för särskilt många tolkningar.
I utredningen finns också en del andra formuleringar som antyder att upphovsmannen eller upphovsmännen finns i stadshuset i Helsingfors.

Felaktigt hävdar Hbl att de kopierade formuleringarna inte finns med i utredningsmannens förslag. Märkligt nog väljer Hbl att citera ett par jurister som närmast förefaller bagatellisera det uppenbara faktum att Helsingfors ledning står bakom stora delar av rapporten. Myllyniemi har sagt till Radio Vega att han skrivit texten själv, vilket bevisligen inte är fallet. Det handlar inte om citat utan citationstecken och referenser eller om plagiat i egentlig mening. Helsingfors har levererat utredningsmannen med text, som denna har infogat i sin rapport. Dess värre har Helsingfors gjort misstaget att använda sig av samma textmateterial i sitt utlåtande till länsstyrelsen.

Även ett ledarstick i Hbl med rubriken "Ministern inte bara politiker" handlar om Sibbo-frågan och speciellt om ministrarnas jävighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar