Uppskattat teknologskämt. Den 3 januari 2009


I dagens nummer av Hufvudstadsbladet ingår en artikel med rubriken "Nyhelsingforsare får dyrare vatten". Dåraden lyder "SIBBO Många frågor ska lösas i rätten efter annekteringen". Jag återger här det första stycket:

>>Sibbo och Helsingfors har sedan början av annekteringstvisten haft vitt skilda syner på hur lagen ska tolkas. Ersättningsförhandlingarna avbröts efter sommaren när det visade sig att skillnaden på de föreslagna summorna var enorma: Sibbo krävde 100 miljoner, Helsingfors var villigt att betala 4,5. Båda kommunerna förbereder nu besvär och ekonomiska utredningar.<<

Helsingin Sanomat har idagens papperstidning publicerat artikeln med rubriken "Helsinki-kyltti varastettiin Sipoon rajalta". Mera än så har Helsingin Sanomat inte skrivit om inkorporeringen den senaste månaden.

"Nya gränser ritas snart in på den östnyländska kartan?" lyder rubriken på paradsidan i dagens nummer av Borgåbladet. Med nya gränser syftas här i första hand på landskapsgränser, men även på kommungränser. Artiklarna inne i tidningen har rubriken "Östra nyland funderar på anslutning till Nyland" och "Ingen politisk vilja till Borgpfusion i Sibbo". Bilden ovan finns på upplsaget med artiklarna. Bildtexten lyder enligt följande:

>>Här går gränsen mellan Nylands förbund och Östra Nylands förbund idag. Gränsjusteringen har tydligen retat upp någon förbipasserande, som har skruvat bort Helsingforsskylten. Bara skyltstolparna står kvar till vänster på bilden.<<

En ny Helsingforsskylt kom upp redan igår, men några Nylandsskyltar har inte kommit upp. Helsingfors har gjort sitt bästa för att markera sitt nya område, men gränserna för landskapet Nyland är inte alls markerade. (Se "Oklar landskapsgräns. Den 30 december 2008".)

Jag har själv på min blogg försökt uppmärksamma flyttningen och resningen av skyltar. Inte för att ämnet är speciellt viktigt, men för att det är tillräckligt påtagligt. Ministrar utsätts för utpressning, tjänstemän begår tjänstebrott och domstolar myglar, men det tycks inte intressera medierna. En nyhet skall kunna fångas i bild. Förhoppningsvis leder uppmärksamheten kring Helsingforsskyltarna till att även viktigare frågor som berör inkorporeringen får lite uppmärksamhet.


Fallet Sibbo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar