Byte av landskapsförbund. Den 2 juni 2009


Bl.a. Helsingin Sanomat och Hufvudstadsbladet har publicerat FNB:s notis med rubriken "Sipoo vaihtaa Itä-Uudeltamaalta Uudellemaalle" respektive "Sibbo vill flytta till Nyland". I notisen heter det om Nylands förbund att "Förbundet har konstaterat att Sibbo hör Helsingforsregionens pendlingsområde och är i sitt samarbete starkt inriktat mot huvudstadsregionen." Det stämmer att Nylands förbund önskar se Sibbo som en medlem i landskapsförbundet, men det i verkligheten kommunstyrelsen i Sibbo som hävdar att Sibbos samarbete är starkt inriktat mot huvudstadsregionen. Från Helsingfors sida har man ju åtminstone tidigare hävdat det motsatta. Motivet till Sibbos snabba byte av förbund är förutom parti- och språkpolitiska skäl en önskan att visa att Sibbo är samarbetsvilligt och vill bidraga till utvecklingen av "metropolen". Utan inkorporeringen - och de helt felaktiga uppfattningen om orsakerna till inkorporeringen - hade stödet för ett medlemskap i Nylands förbund varit ett helt annat. Nu återstår att se hur finansministeriet förhåller sig till Sibbos önskan om att byta förbund. Jag kan väl föreställa mig att vissa centrala ministrar i samband med förhandlingar i Sibbofrågan i juni 2006 lovade Sfp eller Jan-Erik Enestam att Sibbo får förbli medlem i Östra Nylands förbund, bara partiet hjälper till att lösa Sibbofrågan.


Hbl och Yle berättar idag även att Vanda stadsstyrelse på sitt möte igår godkände en fusionsutredning med rösterna 15-2.


I mitt blogginlägg "Hemliga tillägg. Den 19 maj" skrev jag att Helsingfors stadsstyrelse hemligstämplat ett ärende som gällde beviljade av rätt att överskrida budgeten för markförvärvning i stordistriktet Östersundom. De hemligstämplade paragrafer som jag noterade i inlägget "Tillägg för markanskaffning. Den 28 maj 2009" har dock visat sig handla om helt andra ärenden än markanskaffning. Kanske diskuterade styrelsen inte alls tilläggsanlag på sitt möte den 18 maj.


I EU-valet är Sibbofrågan inte längre en valfråga, inte ens fastän Christel Liljeström även i detta val är uppställd som kandidat. Men visst lyfts fallet Sibbo fortfarande fram. I Hbls:s artikel om De gröna i lördagens tidning säger Christina Gestrin (sfp) följande:


- De gröna talar varmt för folkomröstningar och gräsrotsdemokrati. Därför var jag väldigt förvånad över att de struntade i folkomröstningsresultatet i Sibbo, som visade att en överväldigande majoritet av Sibboborna var emot tvångsannekteringen.



Fallet Sibbo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar