Valfråga. Den 22 januari 2011

Yle publicerade i går en nyhetstext med rubriken "Metropolområdet blir valfråga". Yle skriver här bl.a. att "Samlingspartister i Helsingfors har kastat fram tanken om att skriva in ett tvång till samarbete i nästa regeringsprogram och bostadsminister Jan Vapaavuori (Saml) stöder försiktigt tanken." I flera av läsarnas kommentarer till texten dras det paralleller till fallet Sibbo.



Att städerna i huvudstadsregionen skulle tvångsfusioneras under de närmaste åren är föga troligt. Lättare blir det inte av att partiordförande Jyrki Katainen numera är skriven i Esbo ställer upp i riksdagsvalet i Nylands valkrets. Men Samlingspartiet i Helsingfors kan ju alltid genom att lägga fram krav på tvångssammanslagningar försöka pressa Centern till andra eftergifter även vid nästa regeringsförhandlingar. Det är väl just för att Centern inte kan gå med på tvångssammanslagningar av hela kommuner som Samliingspartiet i Helsingfors vill göra "metropolpolitiken" till en valfråga.


Helsingfors stadsstyrelse har på föredragningslistan för sitt nästa möte ett ärende med rubriken "Östersundom-toimikunnan asettaminen toimikaudeksi 2011 -2012".