Rädda även Vanda! Den 19 november 2006


Idag skall Svensk Ungdom i Nyland tillsammans med Sfp:s kommunorganisation i Sibbo och För Sibbo "rädda Sibbo" och "visa Helsingforspolitikerna var gränsen skall gå". (Se Helsingfors har inga altruistiska motiv. Den 17 november 2006.) I Vanda vill även Svenska folkpartiets ledamöter i stadsfullmäktige och Sfp:s kommunorganisation rädda Vanda eller närmare bestämt Västerkullakilen från att inkorporeras med Helsingfors. Sfp i Vanda går inte Sibbos ärenden, utan ger eventuellt Sibbo en judaskyss. Jag syftar på de änmärkningar som Sfp i Vanda gjort angående Helsingfors områdeskrav.

Liksom Ulf William Thurings rättsinnehavare anser Sfp i Vanda i sina anmärkningar att Helsingfors ansökan om att få annektera en del av Vanda saknar belägg, eftersom Sibbo och Helsingfors redan har en gemensam landgräns på några tiotal meter utmed västra sidan av Kantarnäsuddens sydspets. (Se Gränser. Den 15 november 2006.) I övrigt anser Sfps: kommunorganisation i sin anmärkning att inkorporeringen totalt saknar en juridisk grund:

Enligt lagen (§ 3 i lagen om kommunindelning) kan kommunernas gränser justeras om förändringen av kommungränserna

1. förbättrar servicen för invånarna på området
2. förbättrar levnadsförhållandena för invånarna på området
3. förbättrar verksamhetsförutsättningarna för näringsidkande
4. förbättrar kommunernas verksamhetsförmåga eller verksamhetens ekonomiska förutsättningar.

Svenska folkpartiets kommunorganisation i Vanda anser att inte ett enda av de ovannämnda kraven uppfylls för den Vandamark (ej heller Sibbomark) som Helsingfors stads framställning omfattar. Formellt saknar alltså inkorporeringen totalt en juridisk grund och måste därför förhindras.

Svenska folkpartiet i Vanda noterar alltså att även Helsingfors krav på Sibbomark saknar juridisk grund, men jag undrar om det inte är svårare att finna en juridisk grund för annekteringen av Vandamarken. Eftersom det enda verkliga syftet bakom Helsingfors ansökan om att få inkorporera den södra ändan av Västerkullakilen är att ge Helsingfors en gemensam landgräns med Sibbo för att kunna inkorporera en dela av kommunen, torde Västerkullakilen kunna bli en stötesten för Helsingfors expansionsplaner. Den lilla föreslagna landgränsen på Kantarnäsuddens yttersta spets kunde i princip rädda Helsingfors planer på att kolonialisera Sibbo.

I morgon skall stadsfullmäktige i Vanda ta ställning till stadsstyrelsens förslag, som trots alla anmärkningar går ut på att godkänna Helsingfors krav. Vanda stadsstyrelse har dock ställt upp vissa villkor:

Vanda stadsstyrelse anser det vara viktigt att Helsingfors metropolområde utvecklas på ett mångsidigt sätt.

Utgående från den information man fått förhåller sig Vanda stadsstyrelse positivt till Helsingfors stads förslag som möjliggör ett ökat bostadsbyggande i riktning mot Sibbo, vilket är av betydelse både regionalt och på riksplanet. Förslaget medför även förbättrade möjligheter att utveckla de sydöstra delarna av Vanda.

Vanda stadsstyrelse ställer som villkor, att beslut samtidigt fattas om trafikprojekt som är av betydelse även på riksplanet: byggandet av Ringbanan och förbättrandet av Ring III. Med tanke på regionens bostadspolitiska lösningar bör man få igång byggandet av Ringbanan så fort som möjligt. Åtgärder för att snabbt förbättra Ring III bör inkluderas i statens tilläggsbudget i höst.

Vanda stadsstyrelse anser det även viktigt att man utvecklar naturskyddsområdet i Sibbo storskog som nationalpark och riksomfattande naturcentrum och att metrotrafiklösningarna får en fortsättning i riktning mot Sibbo.


13:00
Den utannonserade människokedjan hade retirerat till Sottungsbyvägen några hundra meter från gränsen mellan Sibbo och Vanda, där jag klockan tolv stod ensam som Sven Dufva. (Se amatörfotografer.) Jag föreslår att SU tillsammans med Sfp i Vanda nästa gång flyttar fram sin försvarslinje ända till Helsingforsgränsen. Här går en friluftsväg pricis längs gränsen och det finns lämpligt med parkeringplatser. (Se nedan.) Själv cyklade jag idag från norra Nordsjö i Helsingfors till Östersundom i Sibbo. Det är anmärkningsvärt att man på den 4 km långa vägen mellan Nordsjö i Helsingfors och Östersundom i Sibbo knappt kan se någon bebyggelse innan man kommer över gränsen till Sibbo. Det är verkligen inte bara Sibbos fel om stadssamhället tar för tidigt slut i öster. (Se "Sibbo" börjar i Helsingfors. Den 24 augusti 2006.) Det kunde vara skäl att visa politikerna även var Helsingfors gräns i går.

18:30
Tv-nytt, som var på plats i Östersundom, hade ett inslag från operation rädda Sibbo i sin sändning 18:15. Enligt Tv-nytt och Yle Internytt hade demonstranterna samlats på den planerade gränsen mellan Sibbo och Helsingfors...

22:00
Hufvudstadsbladet har skrivit en bra historia om demonstrationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar